Autor:
Svetlana Jevstratova

Vene keel emakeelena olümpiaad nõudis loomingulisust ja analüütilisi oskusi

Esmaspäeval, 13. märtsil toimus Tartu Ülikooli maailma keelte ja kultuuride instituudis vene keel emakeelena olümpiaadi lõppvoor. Kui möödunud aastal osales eelvoorus 13 õpilast, siis tänavune uus formaat suurendas konkurentsi kokku 114 osalejaga.

Traditsioonilise uurimistöö asemel lahendati uues eelvoorus veebiülesandeid, mille teemaks oli kõnekeel. Olümpiaadi esimehe Svetlana Jevstratova sõnul püüdsid olümpiaadi korraldustoimkonna liikmed koostada õpilastele ülesandeid, mis käsitleksid tänapäeva keeleilminguid ja oleksid seotud kohalike sündmuste ning nähtustega. Lõppvoor, kuhu pääses eelvoorust edasi 15 õpilast, leidis taas aset Tartus. Peale võistlust korraldati osalejatele ekskursioon, mille raames tutvuti Tartu linna ja ülikooli ajalooga, külastati aulat ning kartserit.

„Olümpiaadil osalenud õpilased märkisid, et materjal oli huvitav ja ülesannete lahendamine nõudis nii loomingulisi kui analüütilisi oskusi,“ lisas Jevstratova. Tema sõnul pakkus vene keel emakeelena olümpiaad käesoleval aastal uusi kogemusi nii osavõtjatele kui ka olümpiaadi korraldustoimkonna liikmetele. Rõõmustava vaatepildina tõi ta esile ka seda, et nii õpetajad kui ka õpilased julgevad ennast proovile panna juba põhikooliastmes. „Kõik lapsed olid tublid, oli tunda nende huvi õppeaine vastu ja nende vene keele armastust,“ kiitis ta.

Lõppvooru parima tulemuse saavutas Narva Kreenholmi Gümnaasiumi 11. klassi õpilane Darja Kanomina. Teist kohta jäid jagama Elizaveta Gofmekler Tallinna Juudi Kooli 9. klassist ja Mihhail Boborenko Narva Pähklimäe Gümnaasiumi 12. klassist. Kolmandaks tuli Maksim Sapa Pärnu Tammsaare Kooli 9. klassist. Täismahus tulemused on avalikustatud Tartu Ülikooli teaduskooli kodulehel.

„Eestikeelsele õppele ülemineku tingimustes on väga tähis säilitada nii palju kui võimalik vene emakeelega õpilaste huvi oma keele vastu,“ ütles Jevstratova toimunud olümpiaadile tagasi vaadates. Riikliku vene keele emakeelena olümpiaadi toimumine on žürii esimehe hinnangul väga tähtis, kuna see aitab venekeelsetel noortel hoida ja harida oma emakeelt.

Vene keel emakeelena olümpiaadi korraldamist rahastas Haridus- ja Teadusministeerium ning koordineeris Tartu Ülikooli teaduskool.

Vaata pilte lõppvoorust:

Lingvistikaolümpiaad 2024 lõppvoor

Mwangwego kirjast Austraalia ohustatud põliskeelteni – lingvistikaolümpiaadi lõppvoor 2024

Euroopa eksperimentaalteaduste olümpiaad EOES 2024

Hõbedad ja pronksid Luxembourgist

Usundiolümpiaadi lõppvooru kuldmedalite omanikud

Usundiõpetuse olümpiaadi lõppvoorus arutlesid võistlejad maailmavaadete ja religioonide üle muutuvas maailmas